Turkije pakt Hollandse vrouwen op wegens drugs

De Turkse antinarcoticabrigade heeft zes Nederlandse vrouwen gearresteerd op de luchthaven van Istanbul op verdenking van drugssmokkel.

Majou A. had elf kilo heroïne in haar bagage

De verdachten komen onder meer uit Den Haag en Utrecht. Dat bevestigt woordvoerder Rob Dekker van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover elsevier.nl. Twee van de vrouwen, die van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn, zitten al ruim twee weken in voorlopige hechtenis.

De andere vier, van wie drie vrouwen Nederlands zijn en één de Nederlandse verblijfstatus heeft, mogen Turkije niet verlaten en worden continu in de gaten gehouden. 'Het is ons niet bekend waarom ze niet weg mogen,' zegt Dekker. Volgens de woordvoerder is het onduidelijk of er een verband is tussen de twee vrouwen die vastzitten en de vier andere vrouwen.

Elf kilo heroïne
De twee vrouwen die nog vastzitten, Majou A. en Siyam O., werden op het vliegveld aangehouden toen zij wilden terugkeren naar Nederland. A. bleek elf kilo heroïne in haar bagage te hebben en O. had tien kilo bij zich, meldt het AD. De straatwaarde van de drugs wordt geschat op vele miljoenen euro’s.

De vrouwen zouden de drugs uit Afghanistan hebben gekregen van de Turkse Derya U., een vrouw die ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Volgens de Turkse krant Zaman zeggen de vrouwen niet te weten hoe de drugs in hun bagage is terechtgekomen.

Zitting
Dekker vertelt dat het nog niet bekend is wanneer de zitting zal plaatshebben. 'Het Nederlandse consulaat houdt contact met de vrouwen en volgt de zaak.'

Het AD schrijft dat de vrouwen modellenwerk doen in Nederland en op 30 juni op een toeristenvisum zijn aangekomen in Ankara. Mogelijk zijn ze drie keer eerder naar Turkije gereisd om drugs te smokkelen. De politie in Turkije onderzoekt of de vrouwen zijn aangesloten bij een internationale drugsbende.

Reacties

Als ze het echt hebben gedaan, dan moeten ze gestraft worden.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
abf99f
Onthoud mijn gegevens!